“Domme wachtwoorden” blijven populair

Ondanks jarenlang waarschuwen, blijven wachtwoorden als 123456 het meest populair. Onderzoek heeft uitgewezen dat maar liefst 17% van de mensen dit wachtwoord gebruikt, het is zelfs het meest gebruikte wachtwoord ooit.

Op de tweede plaats staat 12345678 en op de derde plaats qwerty. Dat dergelijke wachtwoorden in een mum van tijd - slechts enkele seconden - te kraken zijn, laat een grote groep mensen blijkbaar koud.

Zakelijke ICT-beheerders die dergelijk wachtwoordgebruik toestaan zijn roekeloos of te lui om dit goed in te regelen, het technisch afdwingen van sterkere wachtwoorden is immers een fluitje van een cent en behoort standaard tot de mogelijkheden van hedendaagse software en websites. Wanneer u als ondernemer er niet zeker van bent dat het gebruik van sterke wachtwoorden wordt afgedwongen door uw ICT-beheerder, is het NU tijd om te handelen!

- Is het gebruik van een combinatie van cijfers, hoofd en kleine letters en symbolen verplicht?
- Moet u uw wachtwoord op gezette tijden (bijvoorbeeld elke 2 maanden) verplicht wijzigen?

Als uw antwoord op één of beide "NEE" is, raden wij u aan om dit zo spoedig mogelijk te laten wijzigen door uw ICT-beheerder, de gevolgen van hacken of datalekken kunnen immers zeer groot zijn.

Aanvullend op een goed beleid voor wachtwoorden, kunt u de risico's tot een minimum beperken door het gebruik van 'two factor authentication', een zeer veilige methode om de toegang tot uw gegevens optimaal te af te schermen. (Ter indicatie: 'two factor authentication' kost u minder dan € 1 per gebruiker per maand!)

Toegangscontrole is een specialiteit van UnitIT. Neem vandaag nog contact en laat ons helpen met een veilige inrichting van uw ICT.

 

Two Factor authentication (UnitIT nieuwsbericht d.d. 10 november 2016)

Comments are closed.